Az a kérdés motoszkál bennem, hogy mi minden nemzeti? Régóta tudjuk, hogy nemzeti a színház, s nemzeti a sport. A történelemből az is ismert, hogy nemzeti a vállalat, de most azt kérdezem: nemzeti a gondolat is? Mi még nemzeti? S főként ki a nemzeti? Divat nemzetinek lenni?Az a kérdés motoszkál bennem, hogy mi minden nemzeti? Régóta tudjuk, hogy nemzeti a színház, s nemzeti a sport. A történelemből az is ismert, hogy nemzeti a vállalat, de most azt kérdezem: nemzeti a gondolat is? Mi még nemzeti? Mi épül itt?

Értem én, ha nemzeti a Színház és a Galéria, a Múzeum és a Bank, azt ugyan már furcsállom, hogy nemzeti a sport, de megszoktam. Azt már egy kicsit nehezebben értem, de jóindulattal elfogadom, hogy ha a nemzet fejlesztésével foglalkozó minisztériumot úgy nevezik, hogy Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, vagy egy másik központi irányítószervet úgy neveznek, hogy Nemzeti Erőforrás Minisztérium.  Elmémbe azonban már nehezebben fér bele, ha nemzeti a Közszolgálati Egyetem. Ennek analógiájára kérdezem, ezek szerint létezik nem nemzeti közszolgálati egyetem is? A közszolgálat nem egyben nemzeti is?

Tudjuk nemzeti a bank, de ott van előtte egy jelző: magyar. Magyar Nemzeti Bank. Tudjuk nemzeti a múzeum, de ott van előtte egy jelző: magyar. Magyar Nemzeti Múzeum.

Mitől nemzeti a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsa, mitől lett nemzeti a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, mitől lett nemzeti a Nemzeti Akkreditáló Testület? Vajh miért nem volt jó ezek esetében a régi elnevezés? Mert az elnevezések kommunisták voltak?

Sorolhatnám még a példákat, nem teszem, de van azért amit nem tudok kihagyni: végül is miért a Nemzeti Taxi, vagy nemzeti a trafik?

Szóval, amit csak lehet nemzetinek neveznek el Magyarországon. Ez a divat? Ez a nemzeti vezérnek való megfelelés? Hiszen a nemzet vezetője akarja így, s ha Ő akarja, akkor buzgólkodnak serényen a vazallusok, ki nemzetibb a nemzetinél?

Van egy fontos dolog, ami szintén nemzeti, a nemzeti vezető tudatában: ez a gondolat! Kisajátította magának a nemzeti jelzőt.

S, hogy miért, gondoljuk csak végig, mi lehet az oka:

Egy hete egy szoboravatáson elhangzott egy beszéd, amelyben az a gondolat szerepelt, amely kifejtette, hogy “Brüsszel és Washington helyi bábjait” zavarja Horthy Miklós nemzetmentő politikájának emléke.

Szóval meg kell menteni a nemzetet. S nemcsak a szélsőjobb, hanem a kormányzó párt is szeretné a nemzetet megmenteni. Ha nem így lenne, akkor Orbán Viktor Miniszterelnök nem buzdítana csapataink sorainak rendezésére. Elképzelhetetlennek tűnt, de sajnos ami tény, az tény: néhány évtizeddel a Holokauszt, a II. világháború után hivatalosan két nácipárt is létezik Magyarországon.
S, a hatalmon lévő nemzeti kormánypárt ez ellen nem tesz semmit. Pedig ha akarná, akkor “két pofon” s a dolog el van intézve. De! Hol az a két pofon, s hol az akarat?

S az előbb feltett nemzeti kérdésen kívül van mégegy – költői – kérdésem is: a jelenlegi kormánytöbbség mindent megtesz, hogy fellépjen a kommunisták ellen. Ahol csak lehet kommunistázik, szidja a kommunistákat. De! Miért nem lép fel a fasiszták ellen, miért nem szidja hasonló módon a fasisztákat, a nácikat? Talán mert a kormánypártok maguk is szélsőjobboldali nézeteket vallanak?
Egy templom lépcsője akárhonnan nézem: közterület. Ha akarom ez is nemzeti! Ez a hely az ötödik kerületben, Budapest szívében, Magyarország fővárosának egyik legfontosabb környezetében, a Magyar Országgyűlés, a Magyar Nemzeti Bank közelében van. Mi ez, ha nem közterület, s mi ez, ha nem nemzeti?

Hol van a vezető kormánypártok tiltakozása? Hol van az ellenzéki pártok tiltakozása? Hol van a Parlament tiltakozása?
A kormánypártok, amelyek minden további nélkül – hiszen a kétharmaduk birtokában, hatalmukban állna – képesek lennének a két pofont kiosztani, betiltani a két magyarországi náci pártot, a gárdákat, s a szélsőjobb egyéb csoportosulásait, nos ezt nem teszik meg. Miért? Mert ez áll az érdekükben. Mi is? Nem más, mint a nacionalizmus.

Hiszen az Európai Únió ellenesség, a “nem leszünk gyarmat” jelmondat hangoztatása, a nemzeti jelző használata mindenre, amire csak lehet, (s amire nem, arra is) nem más, mint a nacionalizmus megnyilvánulása. A határon túl élő magyarok szavazati joggal felruházása is ennek a nacionalista eszmevilágnak az egyik megnyilvánulása. Ehhez jön hozzá a “trianonozás”, s a hivatalosan ki nem mondott, de a szélsőjobb által hangoztatott “elcsatolt területek” visszaigénylésének gondolata.

Fordítsuk le magyarra ezt a gondolkodást megtestesítő kifejezést, a nacionalizmus, illetve a nacionalista kifejezést. A jelentése: NEMZETI. 

Mindehhez hozzáadódik, hogy a kormánypártok, bár magukat jobb oldali konzervatívoknak tartják, de retorikájukban, szólamaikban nem jobb oldali eszméket, hanem egyenesen szocialista eszméket hirdetnek. Ilyen szocialista szólamuk például az egyenlőség kifejezés. Ezt bizonyítja – csak egy példaként a gyakorlatban – az egykulcsos adó bevezetése. Hiszen egyenlő százalékú adót fizet gazdag s szegény egyaránt.

Ilyen szocialista gondolkodásmód a rezsicsökkentés kifejezés hangoztatása is. A kormánypárti retorika ezzel az bizonyítja, hogy a kormány mennyire a kisembereket támogatja, még az Európai Únióval szemben is! Mi ez a gondolkodásmód? Nem más, mint SZOCIALISTA.

S ha a két dolgot összeolvassuk, akkor mi olvasható ki? NEMZETI SZOCIALIZMUS

Tehát még egy dolog ami Magyarországon (is) nemzeti. Nos, ezt akarják megvalósítani a kormánypártok. A nemzeti szocializmusról pedig már egyszer kiderült, hogy mit takar. Ma sem jelent(het) mást!

Ma is ugyanazt jelenti, mint Mussolini, vagy Hitler idejében jelentett. A jobboldali (nacionalizmus) és baloldali (szocializmus) ideológiák összedolgozását, amelynek jellemző szemléletmódjába beelefért a munkások védelmének ígérete, a baloldali jellegű jelszavak hangoztatása párhuzamosan a jobboldali tevékenységgel.

A nemzeti szocialisták legtöbbet hangoztatott nézetei az antiliberalizmus, kommunizmusellenesség, a vezetőben való feltétlen hit, a demokrácia korlátozása voltak. S, ma? Ma is halljuk a liberalizmus szidását, a kommunistázást, a vezető dícséretét (Lásd még az “élő isten” kitételt), a demokrácia deficitről már nem is beszélve.

Mindehhez társult a rasszizmus, az antiszemitizmus, a homoszexuális beállítottságú emberek iránti erőteljes ellenszenv szítása, s végső soron a vallásszabadság korlátozása is. S, ma? A mai magyar kormánypártok hivatalosan ez utóbbiakat nem hirdetik, de eltűrik a parlamentben mindazokat, akik e nézeteket hangoztatják.

Magyarországon a kormány és a Parlament a nemzeti szocializmust építi? Hiszen ez is nemzeti!

G.Orator

2 thoughts on “Mi épül itt?

    1. Kedves Erika!
      Vagy Ön olyan fiatal, hogy Önnek a nemzeti szocializmus kifejezés nem jelent semmit, hiszen erről keveset tanult az iskolában, vagy olyan érzéketlen fiatal, hogy fel sem fogja, hogy az idősebb generáció számára milyen emlékeket ébreszt e két szó. A nemzeti szocializmus nem elcsépelt frázis, nem vesztette el az eredeti tartalmát, ugyanazt jelenti mint egykoron. Például tudta-e Ön azt, hogy e két szó a nácizmus alapvetése volt? A nemzeti szocializmus hívószavával hívja harcba a jelenlegi magyarországi szélsőjobb a gárdáját,
      Eredetileg a nemzeti szocialisták legtöbbet hangoztatott nézetei az antiliberalizmus, kommunizmusellenesség, a vezetőben való feltétlen hit, a demokrácia korlátozása voltak.
      S, ma? Ma is halljuk a liberalizmus szidását, a kommunistázást, a vezető dícséretét (Lásd még amikor Orbánról úgy emlékeznek meg, hogy Ő az “élő isten”).
      Mindehhez társult egykoron és ma is társul hozzá a rasszizmus, az antiszemitizmus, a homoszexuális beállítottságú emberek iránti erőteljes ellenszenv szítása,.
      Kérem ezt gondolja végig. Megköszönöm, ha gondolkozik ezen.
      G.Orator

Vélemény, hozzászólás?