300 éves az Andersoni Alkotmány

A szabadkőművesség 2023-ban ünnepli az ANDERSONI ALKOTMÁNY megjelenésének három századik évfordulóját. Világszerte ünnepségeket rendeznek, ahol megemlékeznek a három századik évfordulóról. A londoni Quatuor Coronati No. 2076 Páholy – amely világ legnagyobb és legismertebb szabadkőműves kutatópáholya, szeptember 22-24. között tartotta a cambridge-i Queens’ College-ban az “Inventing the Future: the 1723 Constitutions” című konferenciát, amit az Andersoni Alkotmány megjelenése 300. évfordulójának szenteltek. Az eseményen világszínvonalú szabadkőműves és tudományos előadók és mintegy 160 résztvevő vett részt.

Az Andersoni alkotmány

Andersoni Alktomány USA kiadás címlapja
Az Andersoni alkotmány 1734-es amerikai kiadásának címlapja

Az alkotmányt D.D. James Anderson tiszteletes állította össze, s azóta a szabadkőműveseség alapdokumentuma. Eredetileg 1721-ben készült el és szeptember 29-én adták ki a Nagypáholy megbízásából, hogy összegyűjtsék a testvériség történetét, szabályait a páholyok akkor már létező ősi alkotmányaiból. A munka 1721. december 27-én készült el, és néhány módosítás után hivatalosan jóváhagyták, és elrendelték, hogy a páholyok javára 1723-ban kinyomtassák. Ez a dokumentum a mai napig hatással van a szabadkőművesség gyakorlatára, a felvilágosodás elvein alapuló filozófiai alapokat nyújtva.

Anderson alkotmánya három részből áll:

  1. Az első egy történelmi legendagyűjtemény. Összefoglalja a szabadkőművesség ─ vélt vagy valós, egészen Ádámig visszavezethető történelmi hagyományait. Az operatív hagyomány legendaszerű gyűjteményéről van szó, mely nem alkotmányszerű.
  2. A második rész a tulajdonképpeni alkotmány, melynek címe: A szabadkőműves kötelmei. Nem a jogai. Egy ország alkotmánya az állampolgárok jogait rögzíti. Az andersoni alkotmány azonban a kötelmekre helyezi a hangsúlyt: a szabadon választott szervezethez tartozás, a szabadon választott kötelmek önkéntes vállalására.
  3. Végül a harmadik rész versek és dalok gyűjteménye.

Az alkotmány eredeti szövege a Webarchívumban, ide kattintva elolvasható.

A YouTube-on látható egy rövidfilm, amelyik bemutatja, hogyan íródhatott az 1723-as alkotmány.  A film a képre kattintva megtekinthető.

 

Források: Bing AI / pglm.org.uk / myfreemasonry.com / nymasons.org / youtube.com / rlcolo.org / spreaker.com / craftsmenonline.com / droit-humain.hu / szk.miraheze.org / patreon.com /

Címképünk: az andersoni alkotmány 1723-as londoni kiadásának címlapja

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?