Megszállás – bevonulás ?

horthy_hitler A tegnapi napon írt blogbejegyzésem kapcsán kaptam néhány – privát – kommentárt. Ezért úgy gondolom, hogy a kérdés kapcsán van egy kifejezés, amit pontosítani szükséges. Felteszem tehát a kérdést: mi a helyes kifejezés, a német csapatok, a náci haderő megszállta Magyarországot, avagy bevonult egy szövetséges állam területére?

A kérdésre egy lehetséges válasz:

Egyrészt nehezen nevezhető megszállásnak az, ha egy szövetséges viszonyban lévő – egy politikai tömbhöz tartozó – két ország hadereje, egymás földjére lép. Különösen annak fényében, hogy a bevonulást megelőző napon az adott ország államfője (a kormányzó) ha kényszerből is, de a bevonulás ténye ellen nem tiltakozik.

Másrészt a magyar politikai vezetés, sem szóban, sem tettben, az egyetlen Bajcsy Zsilinszky Endre – országgyűlési képviselő – kivételével, semmilyen ellenállást nem tanúsított a bevonulás ellen. Sőt számos politikus – a legtöbb – örömmel üdvözölte azt.

A német bevonulás ellen semmilyen ellenállás nem történt Magyarországon! Megszállásnak a történészek azt szokták nevezni, ha egy ország hadereje, egy ellenséges országot elfoglal, azzal a szándékkal, hogy az adott országot leigázza, maga mellé állítsa, a saját tömbjébe, érdekszférájába integrálja.

Valójában nem ez történt 1944 március 19-én, hiszen Magyarország annak a tömbnek volt a tagja, amit a náci Németország vezetett.

Megjegyzem: nem Magyarország (gyenge “titkos” tárgyalási kísérlet volt csupán), hanem Románia szándéka volt a valós veszély Németország részére, hogy ki kíván szállni a tömbből.

Egyrészt ezért is volt szüksége a német hadigépezetnek Magyarország területére, hogy felvonulási területként, amikor szükséges,megszállhassa a tömbből kilépni szándékozó Romániát. Másrészt a német hadigépezet Magyarországot használta “hátországnak”, hadtáp-feladatokat adva a magyar hadseregnek, hogy magyar területekről közelebb, könnyebben láthassa el az ellenséges területen – Szovjetunió területén – harcoló csapatait.

Tehát: a kérdéseim továbbra is fenntartom:

Megszállás vagy bevonulás? Kinek az emlékműve? Mi a kormány célja ezzel az emlékművel? Az áldozatokra kívánnak emlékezni? Mit szeretne a kormány azzal üzenni, hogy a Szabadság téren állítják fel a tervezett emlékművet? Ez is a Horthy-kultusz része?”

A kérdésekre jó lenne ismerni a kormány, az illetékesek válaszát.

Véleményem szerint nem a “megszállásnak”, hanem az áldozatoknak kell emlékművet állítani!

Vélemény, hozzászólás?