Ismét narancssárga-barna lesz az ország?!

narancssárgaMoSenkinek ne legyenek illúziói: az ország narancssárga-barna lesz az október 12-i önkormányzati választások után. Nem károgni szeretnék, s nem “elpénecolni” az eredményt, de nem is lehet másként, ugyanis a képlet nagyon egyszerű: a baloldalon kevés a jelölt!

A Policy Agenda képviselője az “Egyenes beszéd” adásában egyenesen fogalmazott: “Az adatok azt mutatják, hogy a baloldal válság nem általános, hanem területenként eltérő mélységű.

Amíg a 20 ezer fő feletti települések esetén még képesek voltak komoly erőt felmutatni a baloldali pártok, addig a 20 ezer alatti településeken egyértelműen a harmadik erővé estek vissza.”

A Policy Agenda számadatai egyértelműen bizonyítják, hogy nem is lehet másként: Az októberi önkormányzati választások győztese csak a Fidesz-KDNP pártszövetség lehet, a második helyezet a Jobbik lesz és csak a harmadik lehet a baloldal! A tények makacs dolgok, s a számok bizonyítanak:

Míg 2006-ban a 20000 fő alatti településeken az akkori baloldalnak 333 polgármesterjelöltje volt, 2010-ben már csak 122, addig 2014-ben csupán 98!

Tehát, hogyan is lehetne másként? Még akkor is, ha – aminek kicsiny a valószínüsége – az összes baloldali polgármester megnyerné a települési választásokat, még akkor is elenyésző kisebbségben maradna a baloldal, s a térkép továbbra is narancssárga – barna lenne, hiszen a Fidesz 845 ! településen volt képes polgármester-jelöltet állítani a  20 ezer fő alatti településeken.

A harmadik erő, amely immár másodikká lépett elő, a Jobbik  is megelőzte a baloldali pártokat, mivel 195 kistelepülésen voltak képesek polgármester-jelöltet állítani. A Jobbik akár meg is tizszerezheti a polgármestereinek számát, az előző választásokon győztes 3 polgármesterükkel szemben idén, a közvéleménykutatások szerint akár 30 polgármesterük is lehet.

Az adatok azt mutatják, hogy az ország három részre esett szét! Volt már ilyen a magyar történelemben. DE, akkor – ahogyan a történelem konyvek írták – idegen hatalmak okozták a többrészre szakadást. Most hol vannak az idegen hatalmak? Most csak saját magát okolhatják azok, akik ide juttatták az országot!

Az adatok elkeserítőek, elszomorítóak. de világosan előrelátható belőlük az eredmény. Nem kell hozzá nagy jósnak lenni, a baloldal rossz kommunikációja, az együttműködési képességük hiányai, a nem túl hatékony szervezetségük eredményeként a baloldal rendkívül gyenge és megosztott.

Az ilyen baloldal nem csak azért nem nyerhet, mert az előbbi állítások mind igazak, hanem, mert ha nincsen kire szavazni, akkor a szavazó természetesen arra szavaz, akire lehet.

Az István a Király híres kérdésére egyszerű a válasz:

“Valakinek holnap meg kell váltani ezt a világot
Mondd, te kit választanál? “

Egyértelműen azt, aki nekem szimpatikus. DE! Ha nincs is jelölt, akkor kit lehet választani?

 

G.Orator

Vélemény, hozzászólás?