Van jogkövetés Magyarországon? Avagy büntetlenül lehet szabotálni a bírósági ítéleteket?

Büntetlenül lehet szabotálni a bírósági ítéleteket?A címben feltett kérdés alapvetően nem költői. Az ügyvédi gyakorlatban számos olyan eset ismert, amikor a bírósági ítéletet a pervesztes nem kívánja végrehajtani. Most ismét egy ilyen eset került napvilágra, ahol a pervesztes nem hajtja végre a jogerős bírósági ítéletet.

 

A perben szereplő eset közismert, a sajtóban több cikk is foglalkozott vele. A per vesztese – a Magyar Fórum című sajtótermék kiadója – nem hajtja végre az ellene hozott bírósági ítéletet. A jogerős ítélet: helyreigazítás és bocsánatkérés közlése.

Az ügy annak idején azért is kapott komoly sajtóvisszhangot, mert a lap nemcsak egy konkrét személy személyiségi jogait sértette meg, hanem tettével, egy fotó meghamisításával, a teljes magyar sajtó megítélését hozta lehetetlen helyzetbe, a sajtóban való bizalmat rengette meg.

Mi történt 2011 októberében?

Az egyik felvételen - a tüntetés egyik szónoka - Hanti Vilmos, a  Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetésgének elnöke volt látható. A tüntetésen Hanti Vilmos egy olyan kitűzőt viselt, amelyen egy piros vonallal áthúzott horogkereszt volt. Ezt a fotót manipulálták. A Magyar Fórumban a kép úgy jelent meg, hogy kiretusálták a piros áthúzott vonalat, ennek következtében az újságolvasó azt láthatta, hogy Hanti Vilmos horogkeresztet visel.A Magyar Fórum 2011. október 27-i számának 2. oldalán megjelentetett egy fotóriportot. A fényképek a budapesti Új Színház vezetése elleni, 2011. október 22-i tüntetésen készültek.

Az egyik felvételen – a tüntetés egyik szónoka – Hanti Vilmos, a  Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetésgének elnöke volt látható.

A tüntetésen Hanti Vilmos egy olyan kitűzőt viselt, amelyen egy piros vonallal áthúzott horogkereszt volt. Ezt a fotót manipulálták. A Magyar Fórumban a kép úgy jelent meg, hogy kiretusálták a piros áthúzott vonalat, ennek következtében az újságolvasó azt láthatta, hogy Hanti Vilmos horogkeresztet visel.

Az ügyben büntetőeljárás is indult. Dr. Magyar György ügyvéd az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy “az elkövetés idején Magyar Fórum szerkesztéséért Papolczy Gizella felelt. A manipulált fotó az ő jóváhagyásával került a lapba. Ezért őt a bíróság becsületsértés vétségében elmarasztalta és egy év próbára bocsátotta. (Az ítélet 2013. szeptember 9-én emelkedett jogerőre.)”

A bíróság a polgári peres eljárásban 2014. március 20-án jogerős ítéletében kimondta, hogy a Magyar Fórum jogsértést követett el. Az ítélet szerint a Magyar Fórum az eredeti fényképfelvételt és képaláírásként a valós tényeket feltüntető bocsánatkérést köteles közölni.

Azonban a Magyar Fórum kiadója azóta sem hajtotta végre az ellene hozott ítélet rendelkező részében foglaltakat, azaz nem közölte a helyreigazítást, s nem kért bocsánatot a képhamisítás miatt.
Hanti Vilmos a bírósághoz fordult, kérve az ítélet végrehajtását. A végrehajtó 2014 júliusában felszólította a kiadót, hogy hajtsa végre a bíróság ítéletét. A bíróság 2015 januárjában megállapította, hogy a kiadó nem hajtotta végre az ítéletet, s ezért rendbírságot szabott ki.

S most mást nem tehetünk, mint kíváncsian várjuk, lesz-e foganatja egy magyar bíróság ítéletének?

Végrehajtják az ítéletet?

G.Orator

Vélemény, hozzászólás?